donderdag, 04 januari 2018 17:29

Honda Africa Twin Adventure Sports

Honda Adventure Twins

Honda heeft maar liefst 3 nieuwe modellen aangekondigd in het populaire Adventure segment; de nieuwe Africa Twin, de Africa Twin Adventure Sports en de nieuwe X-ADV.

De huidige motorfietsen hebben zich al bewezen als allrounders en zijn erg populair bij adventure rijders, commuters en bij fans van touring motoren. Het zijn motoren waar je letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op kunt.
De afgelopen twee jaar hebben de Honda rijders miljoenen kilometers afgelegd en ontving Honda de feedback van deze eigenaren. Wat resulteerde in onder andere deze 3 nieuwe modellen.

 2018 Africa Twin Adventure Sports


Africa Twin

In 2018 is het precies 30 jaar geleden dat de Honda XRV650 Africa Twin voor het eerst in Europa kwam. Het geheim van de veelzijdigheid van de Africa Twin start bij het motorblok.

De vierkleps 998cc Unicam paralleltwin is zeer breed inzetbaar en erg compact. De lichtgewicht manuele zesversnellingsbak heeft hetzelfde ontwerp als die op de nieuwe Honda CRF450R met een aluminium assist-slipper koppeling.
Het resultaat van verschillende wijzigingen in het blok, is dat de lengterichting dezelfde afmetingen heeft als Honda’s populaire 500cc blok en de beperkte hoogte draagt bij tot de, zeer belangrijke, grote grondspeling van 250mm.
Daarnaast is er voor 2018 een nieuwe versnellingsbak waardoor er een betere respons is in het middengebied. Het topvermogen van 95Pk (70 kW) wordt bereikt bij 7.500 tpm en het maximum koppel van 99Nm bij 6.000 tpm.
De aangepaste uitlaat zorgt voor een nog indrukwekkender motorgeluid, terwijl het hogere bereikbare toerental ook de prestaties verbetert.


Een andere belangrijke aanvulling op de nieuwe Africa Twin is de komst van het Throttle By Wire (TBW) systeem, dat 3 rij-modi met zich meebrengt.
Ook zijn het aantal parameters bij de HSTC toegenomen en zijn de off-road capaciteiten vergroot met de ‘G-knop’. Door onder andere de nieuwe lithium-ion is er 2,3 kg bespaard.

Daarnaast zijn er een groot aantal andere verbeteringen op het design vlak. Zo zijn de voetsteunen breder en bevestigd op stevige stalen montageplaten, is het ‘dakar-look’ dashboard iets meer gekanteld, roestvrij stalen spaakwielen en zijn noppenbanden officieel goedgekeurd.


De 2018 CRF1000L Africa Twin zal beschikbaar zijn in vier kleuren:

1)    Matt Ballistic Black Metallic
2)    Pearl Glare White (Tricolor)
3)    Grand Prix Red (Team HRC Rally kleur)
4)    Candy Chromosphere Red

en heeft een introductieprijs vanaf € 15.799,- (DCT vanaf € 17.099,-) en zal vanaf maart 2018 bij de Honda dealers verkrijgbaar zijn.

Africa Twin Adventure Sports

Voor de Africa Twin Adventure Sports is de standaard Africa Twin als uitgangspunt genomen en daar alles aan toegevoegd wat lange afstandsrijders nodig kunnen hebben om het meeste uit hun avontuur te halen.

Site Honda AT Adv


Zij-aan-zij vergeleken met zijn CRF1000L Africa Twin broer, is de Adventure Sports duidelijk hoger gebouwd, met een vlakker zadel en een rechtere rij houding.

De stijl van de Adventure Sports is minder minimalistisch dan die van de Africa Twin; het kuipwerk is groter en er is een 80mm hoger scherm voor betere windbescherming. Daarnaast is er betere bescherming van het motorblok dankzij de grotere carterbescherming en een buizenframe, uniek voor de Africa Twin Adventure Sports.


De benzinetank is met 5,4 liter vergroot naar nu 24,2 liter. Met een brandstofverbruik van 1 op 21,7 km of 4,58 liter op 100 km, zorgt dit voor een bereik van meer dan 500 km.

De 2018 CRF1000L Africa Twin Adventure Sports zal beschikbaar zijn in een Tricolore kleurstelling, ter ere van de 30ste verjaardag na de introductie van de XRV650 in 1988, en wordt geïntroduceerd voor € 17.899,- (DCT € 19.399,-) en is vanaf februari 2018 verkrijgbaar bij de officiele Honda dealers. 

Media