Bandenspanning

Dirt Bike Air Pressure 1100

Hoe controleer ik de bandenspanning van mijn motor?

Controleer de bandenspanning als de banden koud zijn. Terwijl je op de weg rijdt, wordt de band warm en kan de bandenspanning toenemen tot ongeveer 0,5 bar (ongeveer 7 psi). Verlaag de bandenspanning niet tijdens de rit want dan is bandenspanning niet meer OK bij koude banden.

Gebruik een goede bandenspanningsmeter, vaak zijn deze niet erg duur, ongeveer € 15,-, en zijn te verkrijgen bij de meeste motor/autobedrijven.

Welke bandenspanning moet ik gebruiken voor mijn motor?
In de gebruikershandleiding van jouw motor staat de aanbevolen druk, of soms een sticker op de achterbrug of achterspatbord. Gebruik deze, jou motor is door de fabrikant hier grondig op getest om een ​​zo veilig en goed mogelijk rijgedrag te geven.

Een onjuiste bandenspanning verkort de levensduur van jouw banden en kan de wegligging beïnvloeden; als de spanning te laag is, kan het contactvlak worden verkleind, niet vergroot, omdat de band vervormt, waardoor het middelste gedeelte van de weg wordt getild. Ze raken ook gemakkelijk oververhit en kunnen beschadigd raken.
Als je je banden te hard oppompt, slijten ze weer ongelijk, sturen ze slecht en geven ze een oncomfortabel rijgedrag.

Mogelijk vind je verschillende drukken die worden aanbevolen voor verschillende condities, gebruik dan de hoogste waarde. Als je de handleiding niet hebt, kijk dan op de website van de bandenfabrikant.

Moet ik mijn bandenspanning verlagen bij nat en slecht weer?
Nee. Ze zijn ontworpen om onder een bepaalde druk te werken. Sommige mensen verlagen de spanning van hun banden in de winter, in de overtuiging dat ze beter grip zullen hebben. Ze worden warmer naarmate ze meer bewegen, maar het contactvlak wordt kleiner door vervorming en het loopvlakpatroon zal minder efficiënt presteren; ze verslijten sneller en zijn potentieel gevaarlijk.

Moet ik mijn motor op bokjes zetten als ik hem niet gebruik?
Motorrijders maken zich soms zorgen dat ze platte vlakken op de banden van hun motor krijgen als ze deze langere tijd laten staan. In feite is het belangrijkste om ze gewoon correct op spanning te houden; met je banden op de juiste spanning hoef je de motor niet van de grond te tillen.


Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?

Wij adviseren de spanning elke maand te controleren
. Hierdoor houd je de banden op spanning, rijd je veilig en comfortabel en bespaar je al snel één tot twee volle tanks per jaar.

Ik zeg...........doen!