maandag, 30 augustus 2021 13:52

Honda 2022 nieuws


2022 Nieuws Honda

Model banner CRF1100L

Model updates:
Honda’s ultieme adventure-motor krijgt updates in 2022. Zo behoort de bagagedrager nu tot de standaarduitrusting, is het koetswerk voor zien van ‘Big Logo’-graphics en zijn de DCT-instellingen vernieuwd.


De pijlers van het onverminderd populaire pakket blijven ongewijzigd: ijzersterke offroad kwaliteiten dankzij het atletische, lichtgewicht chassis met het slanke rally-geïnspireerde koetswerk en een karakteristiek, koppelrijk 1.084 cc-motorblok; een compleet elektronicapakket met een Inertial Measurement Unit (IMU) om rijmodi, HSTC, bochten-ABS, Wheelie Control en Rear Lift Control te beheren met daarbovenop ook bochtendetectie op de DCT-versie; standaard cruise controle; USB-poort; een fullcolour 6,5 inch TFT-touchscreen met geïntegreerde Apple CarPlay® en Bluetooth en natuurlijk het onmiskenbare design en uitstraling van de Africa Twin.

Inhoud:
1 Introductie
2 Modeloverzicht
3 Belangrijkste kenmerken
4 Accessoires
5 Technische specificaties

1. Introductie
Meer dan drie decennia geleden verscheen de Honda XRV650 Africa Twin in Europa. De motorfiets die deze naam verderzet – in 2016 gelanceerd als de CRF1000L Africa Twin – was een gloednieuwe motor in alle opzichten, maar erfde wel de essentie en spirit van datgene wat het origineel zo populair maakte.

341439 22YM CRF1100L AFRICA TWIN

De zorgvuldige balans tussen kracht en gewicht maakte de originele motorfiets erg aantrekkelijk, en dat was voor het nieuwe model niet anders. Dankzij een unieke, atletische uitstraling, een aangenaam, overal inzetbaar motorblok en een potent en comfortabel chassis bewees de CRF1000L Africa Twin zichzelf als een moderne allrounder. Even populair bij avonturiers wereldwijd als bij pendelaars tussen stad en dorp en weekendrijders.

In 2018 voorzag Honda zowel de manueel geschakelde Africa Twin als de DCT-versie van Throttle By Wire (TBW) en vier rijmodi. Ook de opties voor tractiecontrole via het Honda Selectable Torque Control (HSTC) breidde uit en het reactievermogen en geluid van het motorblok verbeterde dankzij ontwikkelingen aan in- en uitlaat. Het AT-platform zelf werd ook groter met de komst van de Adventure Sports*: dezelfde ontwikkelingen, maar met nog betere windbescherming, een grotere benzinetank en langere veerweg. Nog geschikter voor lange afstanden op elke ondergrond.

In modeljaar 2020 volgde een nieuwe mijlpaal in de evolutie van de Africa Twin met een groter motorblok van 1.084 cc met langere slag. De CRF1100L Africa Twin zelf werd aanzienlijk hertekend door een nieuw ontwerp in een agressieve, compacte rallystijl en een scherpere focus op offroad. Voor de Africa Twin Adventure Sports verbeterde het toercomfort en de technologie verder met de optionele, baanbrekende Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (EERA)™-ophanging.

* zie afzonderlijke perskit voor de CRF1100L Africa Twin Adventure Sports

2. Modeloverzicht
In 2020 verscheen de CRF1100L Africa Twin met een vernieuwde en verscherpte focus op offroad kwaliteiten. De uitstraling – en het gevoel – bekrachtigde die van een waarachtige, onvervalste rallymotor.

In modeljaar 2020 werd de Adventure Sport kleiner, slanker, lager en vier kg lichter ten opzichte van het vorige model met 998 cc-motor. De prestaties gingen erop vooruit dankzij aanpassingen aan het motorblok voor een stijging van piekvermogen (+7%) en piekkoppel (+6%) en algemeen meer kracht over het hele toerengebied. Het was ook Honda’s eerste EURO5-compatibele motorblok. Daarnaast onderging het frame grondige aanpassingen met onder andere een nieuw aluminium subframe. De aluminium swingarm was gebaseerd op dat van de CRF450R motorcrossmachine.

Centraal in de Africa Twin bevindt zich een zes-axiale IMU (Inertial Measurement Unit) die niet alleen het HSTC beheert (instelbaar op zeven niveaus), maar ook de Wheelie Control (instelbaar op drie niveaus), het bochten-ABS (met offroad-setting), Rear Lift Control en bochtendetectie op de DCT-versie. Vier standaard rijmodi zijn beschikbaar: URBAN, TOUR, GRAVEL en OFF-ROAD

Een smal zadelgedeelte en een hoog geplaatst stuur zorgen voor een rijhouding die de perfecte controle biedt. De dubbele LED-dagrijlichten (Daytime Running Lights of DRL) zorgen voor optimale belichting en zichtbaarheid, voor meer veiligheid. Cruise control behoort tot het standaardpakket. Een fullcolour, 6,5 inch Multi Information Display (MID) TFT-touchscreen zorgt voor intuïtieve connectiviteit met de aanwezige rijtechnologie en biedt ook Apple CarPlay®, Android Auto® en Bluetooth-verbinding.

Voor modeljaar 2022 verfijnde Honda de instellingen van de Dual Clutch Transmission (DCT) op de CRF1100L Africa Twin voor nog soepelere bediening in eerste en tweede versnelling. Verder behoort de aluminium bagagedrager nu tot de standaarduitrusting en ook de treffende ‘Big Logo’-graphics zijn nieuw.

341435 22YM CRF1100L AFRICA TWIN


3. Belangrijkste kenmerken

3.1 Styling & uitrusting
·         Compacte afmetingen gericht op offroad met een slank zadel en een hoog stuur
·         6,5 inch Multi Information Display (MID) TFT-touchscreen
·         Smartphone-connectiviteit via Apple CarPlay® en Android Auto® in combinatie met het MID
·         Bluetooth-connectiviteit, dagrijlichten (DRL) en cruise control.
·         Nieuwe ‘Big Logo’-graphics

Agressief en compact. Twee woorden die het strakke, rally-geïnspireerde koetswerk van de Africa Twin omschrijven. En dat is met een reden: voor de beste prestaties offroad. Dankzij het vaste, lage scherm kan je eenvoudig de weg voor je inschatten. De zadelhoogte (850 – 870 mm) in combinatie met het hoge stuur zorgt zowel zittend als staand voor comfortabele controle en een rechtop rijpositie dat het beste uitzicht biedt. Het achterste deel van de Africa Twin is uiterst slank. De vormgeving van het dunne zadel maakt het eenvoudig om naar voor en naar achter te bewegen en zorgt ervoor dat je goed aan de grond kan

De dubbele LED-koplamp staat hoog gemonteerd en levert een doordringende lichtstraal. De dagrijlichten (Daytime Running Lights of DRL) passen zich automatisch aan de lichtsterkte van de omgeving aan voor optimale veiligheid in alle omstandigheden. Knokkelbescherming behoort tot de standaarduitrusting.

De rijder beheert alle systemen van de Africa Twin via het 6,5 inch fullcolour Multi Information Display (MID) TFT-touchscreen. De weergegeven informatie op de MID is naar eigen voorkeur instelbaar naargelang de rijmodus. Het display is erg eenvoudig te gebruiken, zelfs met handschoenen aan.

Aan de hand van Apple CarPlay® en Android Auto® kan je jouw smartphone beheren via het touchscreen. Zo bedien je ook navigatie-apps en beheer je via een Bluetooth-headset spraakoproepen. Je kunt je smartphone inpluggen via een USB-oplaadpoort aan de rechterzijde van de MID. Handsfree draadloze Bluetooth-connectiviteit is eveneens een mogelijkheid. Via de bediening op de linkse stuurhelft geef je dan alle input.

De richtingaanwijzers voor- en achteraan beschikken over een noodstopsignaal (Emergency Stop Signal). Bij plots remmen aan meer dan 50 km/u beginnen de aanwijzers te knipperen om andere weggebruikers te wijzen op een krachtig remmanoeuvre. Het noodstopsignaal schakelt zichzelf automatisch uit: door het verschil in snelheid tussen het voor- en achterwiel te meten berekent het systeem wanneer de gevaarlijke situatie voorbij is. Via het MID kan je deze automatische uitschakelfunctie ook deactiveren. Cruisecontrol behoort tot de standaarduitrusting en maakt lange ritten op de autosnelweg comfortabeler.

Voor 2022 lanceert Honda het ‘Big Logo’-design samen met nieuwe kleurschema’s die voorzien zijn van volledig zwarte aluminium zijpanelen. Een aluminium bagagedrager behoort tot de standaarduitrusting.

De CRF1100L Africa Twin zal te verkrijgen zijn in volgende kleurstellingen:
Pearl Glare White Tricolour
Grand Prix Red
Matte Ballistic Black

341415 22YM CRF1100L AFRICA TWIN 341417 22YM CRF1100L AFRICA TWIN 341419 22YM CRF1100L AFRICA TWIN


3.2 Motorblok
·         1.084 cc-motorblok met 75 kW piekvermogen en 705 Nm piekkoppel
·         Behalve meer inhoud leverde de update van MY20 ook een nieuwe cilinderkop, kleptiming en -verplaatsing, gasklephuis en uitlaat
·         De variabele Exhaust Control Valve (ECV) zorgt voor een meeslepend geluid bij lage toeren en prestaties bij hoge toeren.

De architectuur van de parallel tweecilinder met acht kleppen en bovenliggende nokkenas bleef onveranderd bij de updates van modeljaar 2020, maar de inhoud steeg wel van 998 cc naar 1.084 cc. Daardoor klom het piekvermogen van 70 kW naar 75 kW @ 7.500 tpm en het piekkoppel van 99 Nm naar 105 Nm @ 6.250 tpm. Het aanzienlijke extra vermogen en koppel liet zich ook reeds duidelijk voelen vanaf 2.500 tpm tot aan de rode zone.

De grotere motorinhoud bereikten de ingenieurs door boring x slag te wijzigen van 92x75,1 mm naar 92x81,5 mm met een compressieratio van 10.0:1. Aluminium cilinderwanden bespaarden op gewicht. Andere inspanningen om het gewicht terug te brengen aan onder andere de transmissie, zorgden ervoor dat de manueel geschakelde versie van het 1.084 cc-blok 2,5 kg minder weegt dan het vorige 998 cc-blok. De DCT-versie is 2,2 kg lichter. Ook de cilinderkop kreeg een grondige revisie en gasklephuizen van 46 mm werden geïntroduceerd. Het luchtinlaatprofiel werd geoptimaliseerd, de ECU-instellingen geüpdatet en injectiehoek aangepast voor een meer directe aanvoer in de gereviseerde ontbrandingskamers met dubbele ontsteking.

Verder optimaliseerde Honda de kleptiming en vergrootte zowel de inlaat- (van 9,2 naar 10,01 mm) als de uitlaatpoort (van 8,6 naar 9,3 mm). Om de verbeterde inlaatefficiëntie en brandstofstroom te kunnen bolwerken voorzag Honda een nieuwe variabele regelklep voor de uitlaat (Exhaust Control Valve of ECV) in de einddemper – erg gelijkaardig aan die op de Fireblade. De ECV opent aan een hoger toerental en verbetert zo de motorprestaties en -efficiëntie. Bovendien zorgt het zo voor een aangenaam uitlaatgeluid bij lage toeren.

Fundamenteel veranderde er niets aan het motorblok. Honda’s Unicam klepaandrijving is gebaseerd op die van de competitieve CRF450R motorcrosser. De lage positie van de gegoten nokkenas draagt bij aan de compacte afmetingen van het volledige blok. De 270° gefaseerde krukas en de ongelijke ontstekingsvolgorde zorgen voor de typische motorpuls.

De krukascarters zijn verticaal gescheiden. De waterpomp bevindt zich in het koppelingshuis en de thermostaat staat in de cilinderkop geïntegreerd. De manuele en de DCT-versie van het motorblok gebruiken hetzelfde carter met slechts enkele kleine externe verschillen. De balansassen van het blok drijven zowel de water- als de oliepomp aan.

Het ontwerp van het smeersysteem met semi-droog carter maakt een beperkte diepte van de carterpan mogelijk zodat de hoogte van het motorblok beperkt blijft. De onderling heen- en weergaande beweging van de zuigers neutraliseert secundaire trillingen en tweeassige balansassen neutraliseren primaire vibraties.

De assist/slipperkoppeling vergemakkelijkt op- en terugschakelen. De koppelingsdiameter verkleinde in MY20 ten opzichte van het vorige ontwerp en de gereduceerde veerspanning zorgt voor een lichter koppelingsgevoel. De manuele versnellingsbak met zes versnellingen gebruikt hetzelfde ontwerp als dat van de CRF450R. Optioneel kan een Quickshifter geïnstalleerd worden.

341442 22YM CRF1100L AFRICA TWIN


3.3 Elektronica
·         Door IMU beheerde tractiecontrole (HSTC) met focus op offroad gebruik
·         Drie niveaus Wheelie Control beheerd door IMU
·         Vier rijmodi: TOUR, URBAN, GRAVEL en OFF-ROAD
·         Twee volledig instelbare USER-modi

In 2018 voorzag Honda de motor van de Africa Twin van Throttle By Wire (TBW). Die technologie staat toe het motorkarakter en de vermogensafgifte beter te beheren. Ook de opties van de tractiecontrole op het achterwiel via het Honda Selectable Torque Control (HSTC) breidden uit. Vanaf 2020 evolueerde het systeem om samen te werken met de zes-assige IMU*

Het elektronische systeem biedt vier vermogensniveaus en drie niveaus voor de motorrem. Het HSTC beschikt over zeven niveaus waarbij de mate waarin de tractiecontrole ingrijpt in elk van die niveaus optimaal correspondeert met realtime input van de IMU. De verschillen tussen de verschillende niveaus werd geoptimaliseerd zodat de rijder de mate van achterwielslip nauwkeuriger kan instellen tijdens het offroad rijden. De tractiecontrole kan ook volledig uitgeschakeld worden.

Een ander kenmerk dat in 2020 geïntroduceerd werd, was de Wheelie Control. Het systeem baseert zich op het TBW dat het motorkoppel beheert en de input van de IMU op vlak van hellingshoek en verticale helling. De rijder krijgt zo de keuze uit drie niveaus. Niveau 1 staat toe dat het voorwiel gecontroleerd omhoog kan maar onderdrukt elke plotse beweging. Niveau 3 verhindert helemaal dat het voorwiel omhoog kan en niveau 2 vindt het midden tussen die twee. Wheelie Controle kan ook volledig uitgeschakeld worden.

De vier rijmodi, TOUR, URBAN, GRAVEL en OFFROAD, bieden een oplossing voor de meeste rijcondities. Verder zijn er ook twee volledig instelbare USER-modi. Ook in de standaardrijmodi kan je enkele parameters aanpassen: HSTC tussen zeven niveaus (plus uitgeschakeld), Wheelie Control tussen drie niveaus (plus uitgeschakeld) en voor de DCT-versie ook het schakelpatroon in drie niveaus bij het rijden in S-mode.

TOUR geeft het maximale vermogen (1) af en is ideaal om erop uit te trekken met een bijrijder en bagage. De motorrem is gemodereerd (2) en bochten-ABS is actief.

URBAN is een erg breed inzetbare modus met gemiddelde vermogensafgifte (2) en motorrem (2). Bochten-ABS is actief.

GRAVEL geeft het minste vermogen (4) en de laagste mate van motorrem (3). Bochten-ABS is geactiveerd in een offroadmodus waarbij het ABS achteraan niet uitgeschakeld kan worden.

OFF-ROAD hanteert gemiddelde vermogensafgifte (3) en de laagste mate van motorrem (3). Bochten-ABS is geactiveerd in een offroadmodus waarbij het ABS achteraan wel uitgeschakeld kan worden.

USER 1 & 2 geeft de rijder de keuze tussen twee gepersonaliseerde configuraties. Daarbij kan vermogensafgifte (1-4) en motorrem (1-3) ingesteld worden, net als Wheelie Control en ABS (on- of offroad). USER 1 staat ingesteld met vermogensafgifte en motorrem op niveau 2, USER 2 begint met vermogensafgifte op niveau 4 en motorrem op niveau 3.

*Zie ook het hoofdstuk Chassis (3.5) van deze perskit


341443 22YM CRF1100L AFRICA TWIN

3.4 Dual Clutch Transmission
·         ‘Gemakkelijk en naadloos systeem om bliksemsnel te schakelen, zowel in Manual Transmission (MT)- als in automatische D- of S-modus
·         Vergeleken met de D-modus gaat de S-modus (met drie niveaus) hoger in toeren en schakelt sneller terug vergeleken, voor een agressievere rijstijl
·         De G-switch verbetert de achterwieltractie bij het offroad rijden
·         Hellingsdetectie wijzigt het schakelpatroon afhankelijk van de hellingshoek
·         Het IMU detecteert bochten voor beter getimede schakelmomenten
·         Voor MY22 zorgt een verbeterde timing voor een soepelere werking bij vertrek en in lage versnellingen.

Honda verkocht in Europa reeds meer dan 200.000 motorfietsen uitgerust met DCT sinds het systeem in 2009 voor het eerst beschikbaar werd als optie op de VFR1200F. Als bijkomend bewijs dat deze technologie een gevestigde waarde is: van alle in 2020 verkochte Africa Twins, Adventure Sports inbegrepen, was 47% uitgerust met DCT.

Het unieke DCT-systeem schakelt consistent en naadloos en voelt erg snel heel natuurlijk aan. De technologie gebruikt twee koppelingen: een om op te starten en voor 1e, 3e, 5e en 7e versnelling, de andere voor 2e, 4e en 6e versnelling, met de hoofdas voor elke koppeling verstopt in de andere om het geheel compact te houden.

Elke koppeling wordt onafhankelijk bestuurd door een eigen elektro-hydraulisch circuit. Op het moment van schakelen selecteert het systeem de doelversnelling via de koppeling die op dat moment niet gebruikt wordt. De ene koppeling wordt vervolgens automatisch ontkoppeld en tegelijkertijd neemt de andere koppeling over.

Het resultaat is een consistente, snelle en naadloze schakelbeweging. De dubbele koppeling draagt de aandrijving over van de ene naar de volgende versnelling met nagenoeg geen enkel verlies van aandrijving op het achterwiel. Dat zorgt ervoor dat je als rijder bijna geen schok of trilling voelt bij het schakelen, waardoor de overdracht erg direct en soepel aanvoelt.

Ander voordelen die bijdragen aan de aantrekkingskracht van DCT zijn duurzaamheid (aangezien de tandwielen geen versnelling kunnen missen kunnen ze ook niet beschadigd geraken), het gegeven dat je niet kan stilvallen, moeiteloos rijden in druk stadsverkeer, minder vermoeidheid tijdens het rijden en een hogere focus op bochtenwerk en rempunten.

De DCT geeft de rijder de keuze tussen drie opties. Manual Transmission of MT geeft volledige manuele controle en laat toe van versnelling te veranderen aan de hand van de knoppen op het stuur. De automatische D-mode is ideaal voor in de stad of op de snelweg en zorgt voor het zuinigste verbruik. De automatische S-modus in instelbaar op drie niveaus voor sportiever rijden. In deze modus zorgt de ECU ervoor dat het motorblok hoger in toeren klimt vooraleer op te schakelen en ook sneller terugschakelt bij het afremmen voor extra motorrem.

Ook in D- of S-modus is handmatige interventie van de rijder steeds mogelijk. Indien nodig verander je meteen van versnelling via de schakelknoppen op de linker stuurhelft. Na verloop van tijd schakelt het DCT-systeem naadloos weer over naar automatische mode, afhankelijk van de stand van het gashendel, de snelheid en de versnelling.

Ook met de DCT-uitvoering van de Africa Twin ben je in een avontuurlijke omgeving verzekerd van de beste prestaties. Via de G-switch, te bedienen via het TFT-touchscreen, activeer je de offroad instelling van de DCT. De G-mode vermindert de slip van de koppeling bij het schakelen, wat zorgt voor meer tractiegevoel en betere controle.


Het DCT-systeem is verder uitgerust met technologie dat hellingshoeken detecteert en het schakelpatroon vervolgens aanpast naargelang de graad van de helling. Ideaal voor optimaal gecontroleerd rijden in bergachtig gebied.

In de updates van 2020 was bochtendetectie een nieuwe feature aan het DCT-systeem op de CRF1100L Africa Twin. Dankzij deze functie herkent het IMU wanneer de motorfiets een bocht neemt. Vervolgens past het systeem subtiel het schakelpatroon aan voor de meest naadloze schakelbeweging.

In 2022 optimaliseert Honda de DCT-instellingen van de eerste en tweede versnelling met als resultaat betere bruikbaarheid bij stilstaande start en aan erg lage snelheden.

341441 22YM CRF1100L AFRICA TWIN


3.5 Chassis
·         Licht frame met aluminium subframe en een lichte, stijve swingarm gebaseerd op die van de CRF450R voor de beste achterwieltractie en gevoel
·         Een zes-assige Intertial Measurement Unit (IMU) bevindt zich centraal in de motorfiets
·         Bochten-ABS, voorzien van een offroad instelling, zorgt voor een stabiel gevoel en een hogere graad van veiligheid
·         Geoptimaliseerde in- en uitgaande dempingsniveaus voor de Showa-ophanging voor- en achteraan

Een Bosch MM7.10 zes-assige Inertial Measurement Unit (IMU) speelt een grote rol wanneer het gaat om de prestaties op en naast de weg van de Africa Twin. De IMU, centraal verstopt in de machine, meet in realtime de beweging en hoek op alle assen. Het beheert zo de achterwieltractie in samenwerking met het TBW en HSTC, de remkracht via het bochten-ABS, de stijging van het voorwiel via Wheelie Control en beheert ook de Rear Lift Control.

In 2020 onderging het semi-dubbele wiegframe een aanzienlijke evolutie op vlak van sterkte en stijfheidsbalans. Honda’s ontwikkelingsingenieurs optimaliseerden de stijfheid rond het balhoofd voor verbeterd gripgevoel aan het voorwiel. De hoofdliggers werden slanker en rechter en de voorste dwarsbalk kon zo worden weggelaten. Het aluminium subframe (in het rood afgewerkt) was niet langer een geïntegreerd onderdeel van het volledige ontwerp maar kon nu worden losgeschroefd. Zo werd het geheel 40 mm smaller, 195 mm in totaal, een cruciaal element om eenvoudig aan de grond te kunnen. Het design van de lichte, aluminium swingarm was gebaseerd op dat van de CRF450R. Het nieuwe ontwerp verbeterde de stijfheid wat zorgde voor betere grip achteraan en een verbeterd controlegevoel.

De Showa 45 mm cartridge-type omgekeerde voorvork heeft 230 mm veerweg om optimaal om te kunnen gaan met het ruwste terrein. De interne instellingen werden aangepast voor een betere algemene werking. In- en uitgaande demping zijn volledig instelbaar. Een bovenste kroonplaat uit gegoten aluminium en een gesmede onderste kroonplaat omsluiten de vorkpoten en zijn met twee bouten boven en onder bevestigd.

De Showa-achterschokdemper zorgt voor 220 mm veerweg en is uitgerust met een 46 mm cilinder en een afzonderlijk reservoir voor stabiele en gecontroleerde demping, ook op het ruwste terrein. De veervoorspanning is instelbaar via een schroefmechanisme op de veer. In- en uitgaande demping zijn ook volledig instelbaar.

Het IMU leest data van de hellingshoek en vertraging (via de snelheidssensors van voor- en achterwiel) en gebruikt de wielslipratio van beide wielen om de remkracht via het ABS te beheren. Wanneer gedetecteerd wordt dat het achterwiel omhoog komt, berekent de IMU nauwkeurig de remkracht om stabiliteit te garanderen. Bij stilstand kan het ABS achteraan uitgeschakeld worden voor het rijden offroad.

Twee compacte, radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen met gesinterde remblokken grijpen op een zwevende wave-remschijf van 310 mm diameter. De geperforeerde remschijf achteraan meet 256 mm diameter. De (roestvrij) stalen wielen meten 21 inch voor- en 18 inch achteraan. De wielen kunnen met noppenbanden uitgerust worden. De bandenmaten zijn 90/90-21 voor en 150/70-18 achter

De grondspeling bedraagt 250 mm en de wielbasis is 1.574 mm. Balhoofdhoek en naloop staan op 27,5°/113 mm. Het rijklare gewicht bedraagt 226kg.

4 Accessories
Het aanbod aan Honda Genuine accessoires voor de Africa Twin bestaat uit onder andere een premium aluminium topkoffer (42 l) en zijkoffers, grote kunststof topkoffer (58 l) en zijkoffers, een lager (825 – 845 mm) of hoger zadel (870 - 895 mm), een touringscherm, radiatorbescherming, motorblokbescherming, verlengde knokkelbeschermers, verwarmde handvatten en een ACC-oplaadpunt.

341433 22YM CRF1100L AFRICA TWIN
5 Technische specificaties


MOTOR

Motortype

Vloeistofgekoelde parallel tweecilinder met acht kleppen, bovenliggende nokkenas, 270° krukas en Unicam
Inhoud 1.084 cc
Boring x Slag 92 x 81,5 mm
Compressie verhouding 10,1:1
Max. Vermogen 75 kW (102 pk) @ 7.500 tpm
Max. Koppel 105 Nm @ 6.250 tpm
Geluidsniveau

L-urban 73.5 dB, L-wot* 79,2 dB - MT;
L-urban 73.6 dB, L-wot* 79.4 dB – DCT


* Wide open throttle
Olie capaciteit

4,8 l - MT
5,2 l -DCT
BENZINESYSTEEM

Injectie PGM-FI
Tankinhoud 18,8 liter
Verbruik

4,9 l/100 km (20,4 km/l) – MT
4,8 l/100 km (2038 km/l).- DCT
ELECTRONICA

Starter Elektrisch
Accu 12V – 6 AH Li-ion accu
ACG Output 0,49 kW/5000 tpm
AANDRIJVING

Koppeling MT: Natte multi-plaatkoppeling met schroefveren en slipperkoppeling

DCT: dubbele natte multi-plaatkoppeling met schroefveren
Transmissie

MT: 6 versnellingen manueel
DCT: 6 versnellingen
Aandrijving Ketting
FRAME

Type Semi-dubbel wiegframe
CHASSISAfmetingen (L x B x H) 2.330 x 960 x 1.395 mm
Wielbasis 1.575 mm
Balhoofdhoek 27,5⁰
Naloop

113 mm

Zadelhoogte 850 - 870 mm (laag zadel: 825 mm, hoog zadel 895 mm)
Grondspeling 250 mm
Rijklaargewicht MT: 226 kg
DCT: 236 kg
VERING

Type voor Showa 45mm cartridge-type omgekeerde telescopische voorvork, instelbare demping en veervoorspanning met schroefmechanisme, 230 mm veerweg
Type achter

Monoblock aluminium swing arm met Pro-Link, Showa met gasgeladen demper, hydraulisch instelbare veervoorspanning en uitgaande demping met schroefmechanisme, 220 mm veerweg.
WIELEN

Voorband

90/90-21M/C 54H (met binnenband)

Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer / AX41T Metzler Karoo Street

Achterband 150/70R18M/C 70H (met binnenband)

Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer / AX41T Metzler Karoo Street
Voorwiel 21M/C x MT2.15 spaakvelgen met aluminium rand
Achterwiel 18M/C x MT4.00 spaakvelgen met aluminium rand
Velgmaat voor 21 inch
Velgmaat achter 18 inch
REMMEN

Remsysteem

2-kanaals ABS met IMU

Instelbaar ABS met on- en offroadsetting

Type voor

310 mm dubbele zwevende wave-remschijf met radiaal gemonteerde vierzuigerklauw en gesinterde metalen remblokken
Type achter

256 mm enkele wave-remschijf met enkelvoudige zuigerklauw en gesinterde metalen remblokken
INSTRUMENTEN EN ELEKTRONICA

Instrumenten

LCD-display, TFT 6,5 inch touchscreen met Multi Information Display (MID)
Beveiliging Immobiliser, optioneel alarm
Koplamp en achterlicht LED
Elektronica Dagrijlichten, Bluetooth-audio, Apple CarPlay®, Android Auto®, USB-poort, automatisch uitgeschakelde richtingaanwijzers, cruisecontrol, noodstopsignaal, IMU, tractiecontrole (HSTC), Wheelie Control

Alle specificaties zijn provisoir en onderhevig aan veranderingen zonder mededeling.

De opgegeven cijfers zijn het resultaat van metingen door Honda onder gestandaardiseerde testomstandigheden zoals voorgeschreven door WMTC. De tests werden uitgevoerd op de rollenbank met een standaardversie van het voertuig met één rijder en geen verdere uitrusting. Het eigenlijke verbruik kan variëren afhankelijk van hoe je rijdt, hoe je het voertuig onderhoudt, het weer, de baanconditie, bandendruk, installatie van accessoires, bagage, gewicht van rijder en passagier en andere factoren

Terug


Model banner CRF1100L4

Model updates:
De continenten verslindende Adventure Sports-versie van Honda’s ultieme adventure-motor krijgt updates in 2022 waaronder Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA™)-ophanging. een korter, instelbaar scherm, opvallende nieuwe ‘Cracked Terrain’-graphics en vernieuwde DCT-instellingen.


De pijlers van dit populaire pakket blijven ongewijzigd: een lichtgewicht chassis en koppelrijk 1.084 cc-motorblok; een compleet elektronicapakket met een Inertial Measurement Unit (IMU) om rijmodi, HSTC, bochten-ABS, Wheelie Control en Rear Lift Control te beheren met daarbovenop ook bochtendetectie op de DCT-versie; standaard cruisecontrol, verwarmde handvatten, USB-poort en ACC-oplaadpunt; een fullcolour 6,5 inch TFT-touchscreen met geïntegreerde Apple CarPlay®, Android Auto® en Bluetooth; een dubbele LED-koplamp met dagrijverlichting (Daytime Running Lights of DRL) en bochtenverlichting en natuurlijk het onmiskenbare design en uitstraling van de Africa Twin.

Inhoud:
1 Introductie
2 Modeloverzicht
3 Belangrijkste kenmerken
4 Accessoires
5 Technische specificaties

341450 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS 

1. Introductie
Meer dan drie decennia geleden verscheen de Honda XRV650 Africa Twin in Europa. De motorfiets die deze naam verderzet – in 2016 gelanceerd als de CRF1000L Africa Twin – was een gloednieuwe motor in alle opzichten, maar erfde wel de essentie en spirit van datgene wat het origineel zo populair maakte.

De zorgvuldige balans tussen kracht en gewicht maakte de originele motorfiets erg aantrekkelijk, en dat was voor het nieuwe model niet anders. Dankzij een unieke, atletische uitstraling, een aangenaam, overal inzetbaar motorblok en een potent en comfortabel chassis bewees de CRF1000L Africa Twin zichzelf als een moderne allrounder. Even populair bij avonturiers wereldwijd als bij pendelaars tussen stad en dorp en weekendrijders.

In 2018 voorzag Honda zowel de manueel geschakelde Africa Twin als de DCT-versie van Throttle By Wire (TBW) en vier rijmodi. Ook de opties voor tractiecontrole via het Honda Selectable Torque Control (HSTC) breidde uit en het reactievermogen en geluid van het motorblok verbeterde dankzij ontwikkelingen aan in- en uitlaat. Het AT-platform zelf werd ook groter met de komst van de Adventure Sports: dezelfde ontwikkelingen, maar met nog betere windbescherming, een grotere benzinetank en langere veerweg. Nog geschikter voor lange afstanden op elke ondergrond.

In modeljaar 2020 volgde een nieuwe mijlpaal in de evolutie van de Africa Twin met een groter motorblok van 1.084 cc met langere slag. De CRF1100L Africa Twin* zelf werd aanzienlijk hertekend door een nieuw ontwerp in een agressieve, compacte rallystijl en een scherpere focus op offroad. Voor de Africa Twin Adventure Sports verbeterde het toercomfort en de technologie verder met de baanbrekende Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (EERA)™-ophanging.

* zie afzonderlijke perskit voor de CRF1100L Africa Twin.

2. Modeloverzicht
De CRF1100L Africa Twin Adventure Sports deelt het frame, het motorblok en de rijhouding van de offroad gerichte CRF1100L Africa Twin maar doet verder wel zijn eigen ding. Hij geeft rijders mogelijkheid om continenten te doorkruisen en om lange tochten te ondernemen met praktische inzetbaarheid zowel op, als naast het asfalt. Daarvoor is hij uitgerust met een grote benzinetank van 24,8 liter, uitgebreide windbescherming van zowel het kuipwerk als de zijpanelen, een in hoogte verstelbaar scherm, een grote motorcarterbeschermer, aluminium bagagedrager en tubeless wielen en banden. Een ACC-oplaadpoort en verwarmde handvatten behoren tot de standaarduitrusting.

In modeljaar 2020 werd de Adventure Sport kleiner, slanker, lager en vijf kg lichter ten opzichte van het vorige model met de 998 cc-motor. De prestaties gingen erop vooruit dankzij aanpassingen aan het motorblok voor een stijging van piekvermogen (+7%) en piekkoppel (+6%) en algemeen meer kracht over het hele toerengebied. Het was ook Honda’s eerste EURO5-compatibele motorblok. Daarnaast onderging het frame grondige aanpassingen met onder andere een nieuw aluminium subframe. De aluminium swingarm was gebaseerd op dat van de CRF450R crossmotor.

Centraal in de Africa Twin bevindt zich een zes-axiale IMU (Inertial Measurement Unit) die niet alleen het HSTC beheert (instelbaar op zeven niveaus), maar ook de Wheelie Control (instelbaar op drie niveaus), het bochten-ABS (met offroad-setting), Rear Lift Control en bochtendetectie op de DCT-versie. Vier standaard rijmodi zijn beschikbaar: URBAN, TOUR, GRAVEL en OFF-ROAD

De Africa Twin Adventure Sports komt standaard met de Showa EERA™ voor optimale ophangingsprestaties voor- en achteraan. Met vier standaardinstellingen – SOFT, MID, HARD en OFF-ROAD – kan je zo alle rijomstandigheden de baas. De instelbare USER-modus staat je toe de instellingen verder te finetunen. De veervoorspanning achteraan is ook instelbaar tijdens het stilstaan.

Een smal zadelgedeelte en een hoog geplaatst stuur zorgen voor een rijhouding die de perfecte controle biedt. De dubbele LED-dagrijlichten (Daytime Running Lights of DRL) bieden bochtenverlichting die zich automatisch aanpast naargelang de hellingshoek. Zo krijg je altijd optimale belichting en zichtbaarheid, voor meer veiligheid. Cruisecontrol en verwarmde handvatten zijn standaard. Een fullcolour, 6,5 inch Multi Information Display (MID) TFT-touchscreen zorgt voor intuïtieve connectiviteit met de aanwezige rijtechnologie en biedt ook Apple CarPlay®, Android Auto® en Bluetooth-verbinding.

341443 22YM CRF1100L AFRICA TWIN

Voor modeljaar 2022 verfijnde Honda de instellingen van de Dual Clutch Transmission (DCT) op de CRF1100L Africa Twin Adventure Sports voor nog een soepeler bediening in eerste en tweede versnelling. Verder wordt het instelbare scherm iets korter en ook de opvallende ‘Cracked Terrain’-graphics zijn nieuw.

3. Belangrijkste kenmerken

3.1 Styling & uitrusting
·         Beschermend koetswerk met een *nieuw* korter, in hoogte instelbaar scherm
·         *Nieuwe* ‘Cracked Terrain’-graphics
·         Benzinetank van 24,8 liter
·         Aluminium inserts, bagagedrager en motorbeschermplaat
·         Dagrijlichten (DRL) met bochtenverlichting
·         Cruisecontrol, verwarmde handvatten en ACC-oplaadpunt
·         6,5 inch Multi Information Display (MID) TFT-touchscreen
·         Smartphone-connectiviteit via Apple CarPlay® en Android Auto® in combinatie met het MID

Honda ontwikkelde de Africa Twin Adventure Sports voor lange ritten. Daarom is de motorfiets uitgerust met uitgebreid kuipwerk vooraan dat in MY22 voorzien is van een vijftraps instelbaar scherm dat 110 mm korter is. Daardoor gaat de zichtbaarheid erop vooruit en blijf je beschermd tegen weer en wind. Met een zadelhoogte van 850 tot 870 mm, net als de Africa Twin, en in combinatie met de stuurpositie zit je rechtop en beschik je over de beste zichtbaarheid en de beste controle, zowel zitten als staand.

Het achterste deel van de motorfiets is uiterst slank. De vormgeving van het dunne zadel maakt het eenvoudig om naar voor en naar achter te bewegen en zorgt ervoor dat je goed aan de grond kan. De benzinetank met 24,8 l inhoud maakt een bereik van meer dan 500 km mogelijk dankzij een verbruik van slechts 4,9 l/100km (20,4 km/l) manueel geschakeld en 4,8 l/100 km (20,4 km/l) op de DCT-versie (in WMTC-modus). Standaard beschik je over een grote beschermplaat voor het motorcarter en aluminium bagagedrager.

De dubbele LED-koplamp staat hoog gemonteerd en levert een doordringende lichtstraal. De dagrijlichten (Daytime Running Lights of DRL) passen zich automatisch aan de lichtsterkte van de omgeving aan voor optimale veiligheid in alle omstandigheden. Extra veiligheid komt vanuit de adaptieve bochtenverlichting: gebaseerd op de hellingshoek past de IMU van de CRF1100L Africa Twin Adventure Sports de verlichte zone in drie niveaus aan tijdens het nemen van een bocht. Grote handbeschermers staan standaard gemonteerd op het stuur.

De rijder beheert alle systemen van de Africa Twin via het 6,5 inch fullcolour Multi Information Display (MID) TFT-touchscreen. De weergegeven informatie op de MID is naar eigen voorkeur instelbaar naargelang de rijmodus. Het display is erg eenvoudig te gebruiken, zelfs met handschoenen aan.

Aan de hand van Apple CarPlay® en Android Auto® kan je jouw smartphone beheren via het touchscreen. Zo bedien je ook navigatie-apps en beheer je via een Bluetooth-headset spraakoproepen. Je kan je smartphone inpluggen via een USB-oplaadpoort aan de rechterzijde van de MID. Handsfree draadloze Bluetooth-connectiviteit is eveneens een mogelijkheid. Via de bediening op de linkse stuurhelft geef je dan alle input.

De richtingaanwijzers voor- en achteraan beschikken over een noodstopsignaal (Emergency Stop Signal). Bij plots remmen aan meer dan 50 km/u beginnen de aanwijzers te knipperen om andere weggebruikers te wijzen op een krachtig remmanoeuvre. Het noodstopsignaal schakelt zichzelf automatisch uit: door het verschil in snelheid tussen het voor- en achterwiel te meten berekent het systeem wanneer de gevaarlijke situatie voorbij is. Via het MID kan je deze automatische uitschakelfunctie ook deactiveren. Cruisecontrol behoort tot de standaarduitrusting en maakt lange ritten op de autosnelweg comfortabeler.

De CRF1100L Africa Twin Adventure Sports zal te verkrijgen zijn in volgende kleurstellingen:

341455 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS 341470 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS

Pearl Glare White Tricolour
Matte Ballistic Black Metallic

Nieuw voor 2022: het ‘Cracked Terrain’-design en aangepaste kleurschema’s met aluminium zijpanelen en aluminium bagagedrager in het zwart.

3.2 Motorblok
·         1.084 cc-motorblok met 75 kW piekvermogen en 705 Nm piekkoppel
·         Behalve meer inhoud leverde de update van MY20 ook een nieuwe cilinderkop, kleptiming en -verplaatsing, gasklephuis en uitlaat
·         De variabele Exhaust Control Valve (ECV) zorgt voor een meeslepend geluid bij lage toeren en prestaties bij hoge toeren.

De architectuur van de parallel tweecilinder met acht kleppen en bovenliggende nokkenas bleef onveranderd bij de updates van modeljaar 2020, maar de inhoud steeg wel van 998 cc naar 1.084 cc. Daardoor steeg het piekvermogen van 70 kW naar 75 kW @ 7.500 tpm en het piekkoppel van 99 Nm naar 105 Nm @ 6.250 tpm. Het aanzienlijke extra vermogen en koppel liet zich ook duidelijk voelen vanaf 2.500 tpm tot aan de rode zone.

De grotere motorinhoud bereikten de Honda-ingenieurs door boring x slag te wijzigen van 92x75,1 mm naar 92x81,5 mm met een compressieratio van 10.0:1. Aluminium cilinderwanden bespaarden op gewicht. Andere inspanningen om het gewicht terug te brengen aan onder andere de transmissie, zorgden ervoor dat de manueel geschakelde versie van het 1.084 cc-blok 2,5 kg minder woog dan het vorige 998 cc-blok. De DCT-versie werd 2,2 kg lichter. Ook de cilinderkop kreeg een grondige revisie en gasklephuizen van 46 mm werden geïntroduceerd. Het luchtinlaatprofiel werd geoptimaliseerd, de ECU-instellingen geüpdatet en injectiehoek aangepast voor een meer directe aanvoer in de gereviseerde ontbrandingskamers met dubbele ontsteking.

Verder optimaliseerde Honda de kleptiming en vergrootte zowel de inlaatpoort (van 9,2 naar 10,01 mm) als de uitlaatpoort (van 8,6 naar 9,3 mm). Om de verbeterde inlaatefficiëntie en brandstofstroom te kunnen bolwerken voorzag Honda een nieuwe variabele regelklep voor de uitlaat (Exhaust Control Valve of ECV) in de einddemper – erg gelijkaardig aan die op de Fireblade. De ECV opent aan een hoger toerental en verbetert zo de motorprestaties en -efficiëntie. Bovendien zorgt het systeem voor een aangenaam uitlaatgeluid bij lage toeren.

Fundamenteel veranderde er niets aan het motorblok. Honda’s Unicam klepaandrijving is gebaseerd op die van de competitieve CRF450R motorcrosser. De lage positie van de gegoten nokkenas draagt bij aan de compacte afmetingen van het volledige blok. De 270° gefaseerde krukas en de ongelijke ontstekingsvolgorde zorgen voor de typische motorpuls.

De krukascarters zijn verticaal gescheiden. De waterpomp bevindt zich in het koppelingshuis en de thermostaat is geïntegreerd in de cilinderkop. De manuele en de DCT-versie van het motorblok gebruiken hetzelfde carter met slechts enkele kleine externe verschillen. De balansassen van het blok drijven zowel de water- als de oliepomp aan.

Het ontwerp van het smeersysteem met semi-droog carter maakt een beperkte diepte van de carterpan mogelijk, zodat de hoogte van het motorblok beperkt blijft. De onderlinge heen- en weergaande beweging van de zuigers neutraliseert secundaire trillingen en twee-assige balansassen neutraliseren primaire vibraties.

De assist/slipperkoppeling vergemakkelijkt op- en terugschakelen. Voor modeljaar 2020 werd de koppelingsdiameter verkleind ten opzichte van het vorige ontwerp en de gereduceerde veerspanning zorgt voor een lichter koppelingsgevoel. De manuele versnellingsbak met zes versnellingen gebruikt hetzelfde ontwerp als dat van de CRF450R. In modeljaar 2022 werd de optionele Quickshifter verbeterd, voor vlotter schakelen in de lagere versnellingen.

3.3 Elektronica
·         Door IMU beheerde tractiecontrole (HSTC) met focus op offroad gebruik
·         Drie niveaus Wheelie Control beheerd door IMU
·         Vier rijmodi: TOUR, URBAN, GRAVEL en OFF-ROAD
·         Twee volledig instelbare USER-modi

In 2018 voorzag Honda de motor van de Africa Twin Adventure Sports van Throttle By Wire (TBW). Die technologie staat toe het motorkarakter en de vermogensafgifte beter te beheren. Ook de opties van de tractiecontrole op het achterwiel via het Honda Selectable Torque Control (HSTC) breidden uit. Vanaf 2020 evolueerde het systeem om samen te werken met de zes-assige IMU*

341458 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS

Het elektronische systeem biedt vier vermogensniveaus en drie niveaus voor de motorrem. Het HSTC beschikt over zeven niveaus waarbij de mate waarin de tractiecontrole ingrijpt in elk van die niveaus optimaal correspondeert met realtime input van de IMU. De verschillen tussen de verschillende niveaus werd geoptimaliseerd zodat de rijder de mate van achterwielslip nauwkeuriger kan instellen tijdens het offroad rijden. De tractiecontrole kan ook volledig uitgeschakeld worden.

Een ander kenmerk dat in 2020 geïntroduceerd werd, was de Wheelie Control. Het systeem baseert zich op het TBW dat het motorkoppel beheert en de input van de IMU op vlak van hellingshoek en verticale helling. De rijder krijgt zo de keuze uit drie niveaus. Niveau 1 staat toe dat het voorwiel gecontroleerd omhoog kan maar onderdrukt elke plotse beweging. Niveau 3 verhindert helemaal dat het voorwiel omhoog kan en niveau 2 vindt het midden tussen die twee. Wheelie Controle kan ook volledig uitgeschakeld worden.

De vier rijmodi, TOUR, URBAN, GRAVEL en OFFROAD, bieden een oplossing voor de meeste rijcondities. Verder zijn er ook twee volledig instelbare USER-modi. Ook in de standaardrijmodi kan je enkele parameters aanpassen: HSTC tussen zeven niveaus (plus uitgeschakeld), Wheelie Control tussen drie niveaus (plus uitgeschakeld) en voor de DCT-versie ook het schakelpatroon in drie niveaus bij het rijden in S-mode.

TOUR geeft het maximale vermogen (1) af en is ideaal om erop uit te trekken met een bijrijder en bagage. De motorrem is gematigd (2) en bochten-ABS is actief.

URBAN is een erg breed inzetbare modus met gemiddelde vermogensafgifte (2) en motorrem (2). Bochten-ABS is actief.

GRAVEL geeft het minste vermogen (4) en de laagste mate van motorrem (3). Bochten-ABS is geactiveerd in een offroadmodus waarbij het ABS achteraan niet uitgeschakeld kan worden.

OFF-ROAD hanteert de gemiddelde vermogensafgifte (3) en de laagste mate van motorrem (3). Bochten-ABS is geactiveerd in een offroadmodus waarbij het ABS achteraan wel uitgeschakeld kan worden.

USER 1 & 2 geeft de rijder de keuze tussen twee gepersonaliseerde configuraties. Daarbij kan vermogensafgifte (1-4) en motorrem (1-3) ingesteld worden, net als Wheelie Control en ABS (on- of offroad). USER 1 staat ingesteld met vermogensafgifte en motorrem op niveau 2, USER 2 begint met vermogensafgifte op niveau 4 en motorrem op niveau 3.

*Zie ook het hoofdstuk Chassis (3.5) van deze perskit

3.4 Dual Clutch Transmission (DCT)
·         ‘Gemakkelijk en naadloos systeem om bliksemsnel te schakelen, zowel in Manual Transmission (MT)- als in automatische D- of S-modus
·         Vergeleken met de D-modus gaat de S-modus (met drie niveaus) hoger in toeren en schakelt sneller terug vergeleken, voor een agressievere rijstijl
·         De G-switch verbetert de achterwieltractie bij het offroad rijden
·         Hellingsdetectie wijzigt het schakelpatroon afhankelijk van de hellingshoek
·         Het IMU detecteert bochten voor beter getimede schakelmomenten
·         Voor MY22 zorgt een verbeterde timing voor een soepelere werking bij vertrek en in lage versnellingen.

Honda verkocht in Europa reeds meer dan 200.000 motorfietsen uitgerust met DCT sinds het systeem in 2009 voor het eerst beschikbaar werd als optie op de VFR1200F. Als bijkomend bewijs dat deze technologie een gevestigde waarde is: van alle in 2020 verkochte Africa Twins, Adventure Sports inbegrepen, was 47% uitgerust met DCT.

Het unieke DCT-systeem schakelt consistent en naadloos en voelt erg snel heel natuurlijk aan. De technologie gebruikt twee koppelingen: een om op te starten en voor 1e, 3e, 5e en 7e versnelling, de andere voor 2e, 4e en 6e versnelling, met de hoofdas voor elke koppeling verstopt in de andere om het geheel compact te houden.

341457 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS

Elke koppeling wordt onafhankelijk bestuurd door een eigen elektro-hydraulisch circuit. Op het moment van schakelen selecteert het systeem de doelversnelling via de koppeling die op dat moment niet gebruikt wordt. De ene koppeling wordt vervolgens automatisch ontkoppeld en tegelijkertijd neemt de andere koppeling over.

Het resultaat is een consistente, snelle en naadloze schakelbeweging. De dubbele koppeling draagt de aandrijving over van de ene naar de volgende versnelling met nagenoeg geen enkel verlies van aandrijving op het achterwiel. Dat zorgt ervoor dat je als rijder bijna geen enkele schok of trilling voelt bij het schakelen, waardoor de overdracht erg direct en soepel aanvoelt.

Ander voordelen die bijdragen aan de aantrekkingskracht van DCT zijn duurzaamheid (aangezien de tandwielen geen versnelling kunnen missen kunnen ze ook niet beschadigd geraken), het gegeven dat je niet kan stilvallen, moeiteloos rijden in druk stadsverkeer, minder vermoeidheid tijdens het rijden en een hogere focus op bochtenwerk en rempunten.

Het DCT geeft de rijder de keuze tussen drie opties. Manual Transmission of MT geeft volledige manuele controle en laat toe van versnelling te veranderen aan de hand van de knoppen op het stuur. De automatische D-mode is ideaal voor in de stad of op de snelweg en zorgt voor het zuinigste verbruik. De automatische S-modus in instelbaar op drie niveaus voor sportiever rijden. De ECU laat het motorblok hoger in toeren klimmen vooraleer op te schakelen en schakelt ook sneller terug bij het afremmen voor extra motorrem.

341466 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS

Ook in D- of S-modus is handmatige interventie van de rijder steeds mogelijk. Indien nodig verander je meteen van versnelling via de schakelknoppen op de linker stuurhelft. Na verloop van tijd schakelt het DCT-systeem naadloos weer over naar automatische mode, afhankelijk van de stand van het gashendel, de snelheid en de versnelling.

Ook met de DCT-uitvoering van de Africa Twin Adventure Sports ben je in een avontuurlijke omgeving verzekerd van de beste prestaties. Via de G-switch, te bedienen via het TFT-touchscreen, activeer je de offroad instelling van de DCT. De G-mode vermindert de slip van de koppeling bij het schakelen, wat zorgt voor meer tractiegevoel en betere controle.

De DCT-systeem is verder uitgerust met technologie dat hellingshoeken detecteert en het schakelpatroon vervolgens aanpast naargelang de graad van de helling. Ideaal voor optimaal gecontroleerd rijden in bergachtig gebied.

In de updates van 2020 was bochtendetectie een nieuwe feature aan het DCT-systeem op de CRF1100L Africa Twin. Dankzij deze functie herkent het IMU wanneer de motorfiets een bocht neemt. Vervolgens past het systeem subtiel het schakelpatroon aan voor een naadloos schakelpatroon.

In 2022 optimaliseert Honda de DCT-instellingen van de eerste en tweede versnelling met als resultaat betere bruikbaarheid bij stilstaande start en aan erg lage snelheden.

3.5 Chassis
·         Een zes-assige Intertial Measurement Unit (IMU) bevindt zich centraal in de motorfiets
·         Licht frame met aluminium subframe en een lichte, stijve swingarm gebaseerd op die van de CRF450R voor de beste achterwieltractie en gevoel
·         Standaard Showa EERA (Electronically Equipped Ride Adjustment)-ophanging
·         Bochten-ABS, voorzien van een offroad instelling, zorgt voor een standvastig gevoel

Een Bosch MM7.10 zes-assige Inertial Measurement Unit (IMU) speelt een grote rol wanneer het gaat om de prestaties op en naast de weg van de Africa Twin Adventure Sports. De IMU, centraal verstopt in de machine, meet in realtime de beweging en hoek op alle assen. Het beheert zo de achterwieltractie in samenwerking met het TBW en HSTC, de remkracht via het bochten-ABS, de stijging van het voorwiel via Wheelie Control en beheert ook de Rear Lift Control.

In 2020 onderging het semi-dubbele wiegframe een aanzienlijke evolutie op vlak van sterkte en stijfheidsbalans. Honda’s ontwikkelingsingenieurs optimaliseerden de stijfheid rond het balhoofd voor verbeterd gripgevoel aan het voorwiel. De hoofdliggers werden slanker en rechter en de voorste dwarsbalk kon zo worden weggelaten. Het aluminium subframe was niet langer een geïntegreerd onderdeel van het volledige ontwerp maar kon nu worden aangeschroefd. Zo werd het geheel 40 mm smaller, 195 mm in totaal, een cruciaal element om eenvoudig aan de grond te kunnen. Het design van de lichte, aluminium swingarm was gebaseerd op dat van de CRF450R. Het nieuwe ontwerp verbeterde de stijfheid wat zorgde voor betere grip achteraan en een verbeterd controlegevoel.

De Africa Twin Adventure Sports is standaard uitgerust met Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA) ophanging. Showa EERA™ past de demping aan naargelang de geselecteerde rijmodus en levert de beste ophangingsreactie voor de diverse vereisten in verschillende rijomstandigheden. Zo heb je rijcomfort aan lage snelheid en geniet je van stabiliteit aan hoge snelheden.

De input komt via sensoren in samenwerking met de Inertial Measurement Unit (IMU). Er zijn drie instellingen voor op de baan: SOFT, met de minst dempende kracht voor de soepelste reactie, MID, als veelzijdige optie voor allround gebruik en HARD, met de meest dempende kracht, ontwikkeld voor sportief rijden.

Verder is er ook een OFF-ROAD-instelling waar de dempende kracht aan de voorvork stelselmatig toeneemt wanneer de snelheid van de veeruitslag toeneemt. Ook is de dempende kracht achteraan hoger.

De veervoorspanning achteraan kan bij stilstand elektronisch aangepast worden. Er zijn vier instellingen mogelijk: 1) alleen rijden, 2) alleen rijden plus bagage, 3) met twee rijden, 4) met twee rijden plus bagage. Via de USER-instelling kan je de dempende kracht voor- en achteraan zelf instellen, net als de veervoorspanning achteraan.

De IMU leest data van de hellingshoek en vertraging (via de snelheidssensors van voor- en achterwiel) en gebruikt de wielslipratio van beide wielen om de remkracht via het ABS te beheren. Wanneer gedetecteerd wordt dat het achterwiel omhoogkomt, berekent de IMU nauwkeurig de remkracht om stabiliteit te garanderen. Bij stilstand kan het ABS achteraan uitgeschakeld worden voor het rijden offroad.

Twee compacte, radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen met gesinterde remblokken grijpen op een zwevende wave-remschijf van 310 mm diameter. De geperforeerde remschijf achteraan meet 256 mm diameter. De (roestvrij) stalen wielen meten 21 inch voor- en 18 inch achteraan. De wielen kunnen met noppenbanden uitgerust worden. De bandenmaten zijn 90/90-21 voor en 150/70-18 achter.

De grondspeling bedraagt 250 mm. De wielbasis is 1.575 mm en balhoofdhoek en naloop zijn 27,5°/113 mm. Het rijklaar gewicht bedraagt 238 kg, 248 kg bij de DCT-versie. Showa EERA™ voegt daar 2 kg aan toe op beide versies.

Om een lek eenvoudig te herstellen onderweg zijn de roestvrijstalen spaakwielen voor- en achteraan uitgerust met tubeless Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T of Metzeler Karoo Street-banden, maten 90/90-21M/C 54H and 150/70R18 M/C. Noppenbanden (Continental 90/90-21M/C 54S en 150/70B 18M/C 70Q) kunnen ook gemonteerd worden.

4 Accessoires
Het aanbod aan Honda Genuine accessoires voor de Africa Twin Adventure Sports bestaat uit onder andere een premium aluminium topkoffer (42 l) en zijkoffers (37 l links, 33 l rechts), kunststof topkoffer (58 l) en zijkoffers (40 l links, 30 l rechts), een lager zadel (825 – 845 mm), een hoger zadel (870 - 895 mm), een langer windscherm, een tanktas van 4,5 l, motorblokbeschermer, radiator grille, LED-mistlampen en een middenstandaard.

341432 22YM CRF1100L AFRICA TWIN 341468 22YM CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS


Een collectie accessoires is voor de eenvoudigheid beschikbaar in het Super Pack of het Travel Pack.

5 Technische specificatiesMOTOR

 
Motortype Vloeistofgekoelde parallel tweecilinder met acht kleppen, bovenliggende nokkenas, 270° krukas en Unicam
Inhoud 1.084 cc
Boring x Slag 92 x 81,5 mm
Compressie verhouding 10,1:1
Max. Vermogen 75 kW (102 pk) @ 7.500 tpm
Max. Koppel 105 Nm @ 6.250 tpm
Geluidsniveau L-urban 73,2 dB, L-wot* 78,9 dB - MT;
L-urban 73,7 dB, L-wot* 79,6 dB – DCT


* Wide open throttle
Olie capaciteit

4,8 l - MT
5,2 l -DCT
BENZINESYSTEEM

Injectie PGM-FI
Tankinhoud 24,8 liter
Verbruik

4,9 l/100 km (20,4 km/l) – MT
4,8 l/100 km (2038 km/l).- DCT
ELECTRONICA

Starter Elektrisch
Accu 12V – 6 AH Li-ion accu
ACG Output 0,49 kW/5000 tpm
AANDRIJVING

Koppeling

MT: Natte multi-plaatkoppeling met schroefveren en slipperkoppeling

DCT: dubbele natte multi-plaatkoppeling met schroefveren
Transmissie

MT: 6 versnellingen manueel

DCT: 6 versnellingen

Aandrijving Ketting
FRAME

Type Semi-dubbel wiegframe
CHASSISAfmetingen (L x B x H) 2.330 x 960 x 1.490 mm (1.545 mm met scherm in hoogste positie)
Wielbasis 1.575 mm
Balhoofdhoek 27,5⁰
Naloop 113 mm
Zadelhoogte 850 - 870 mm (laag zadel: 825 mm, hoog zadel 895 mm)
Grondspeling 250 mm
Rijklaargewicht

MT: 238 kg (240 kg met Showa EERA ™)

DCT: 248 kg (250 kg met Showa EERA ™)
VERING

Type voor

Showa omgekeerde telescopische voorvork met binnenbuisdiameter van 45 mm en Showa EERA™ met aanpassende in- en uitgaande demping, 230 mm veerweg.
Type achter

Monoblock aluminium swing arm met Pro-Link, Showa met gasgeladen demper, hydraulisch op afstand instelbare veervoorspanning en elektrische controle-unit met aanpassende in- en uitgaande demping, 220 mm veerweg.
WIELEN

Voorband 90/90-21M/C 54H (tubeless)

Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T Metzler Karoo Street
Achterband 150/70R18M/C 70H (tubeless type)

Bridgestone Battlax Adventurecross Tourer AX41T Metzler Karoo Street
Voorwiel 21M/C x MT2.15 spaakvelgen met aluminium rand
Achterwiel 18M/C x MT4.00 spaakvelgen met aluminium rand
Velgmaat voor 21 inch
Velgmaat achter 18 inch
REMMEN

Remsysteem 2-kanaals ABS met IMU

Instelbaar ABS met on- en offroadsetting
Type voor

310 mm dubbele zwevende wave-remschijf met radiaal gemonteerde vierzuigerklauw en gesinterde metalen remblokken.
Type achter

256 mm enkele wave-remschijf met enkelvoudige zuigerklauw en gesinterde metalen remblokken. ABS uitschakelbaar.
INSTRUMENTEN EN ELEKTRONICA

Instrumenten

LCD-display, TFT 6,5 inch touchscreen met Multi Information Display (MID)
Beveiliging Immobiliser, optioneel alarm
Koplamp en achterlicht LED
Elektronica

Dagrijlichten, Bluetooth-audio, Apple CarPlay®, Android Auto®, USB-poort, automatisch uitgeschakelde richtingaanwijzers, cruisecontrol, noodstopsignaal, IMU, tractiecontrole (HSTC), bochtenverlichting, Wheelie Control.


Alle specificaties zijn provisoir en onderhevig aan veranderingen zonder mededeling.

CRF1100L4 Zwart

De opgegeven cijfers zijn het resultaat van metingen door Honda onder gestandaardiseerde testomstandigheden zoals voorgeschreven door WMTC. De tests werden uitgevoerd op de rollenbank met een standaardversie van het voertuig met één rijder en geen verdere uitrusting. Het eigenlijke verbruik kan variëren afhankelijk van hoe je rijdt, hoe je het voertuig onderhoudt, het weer, de baanconditie, bandendruk, installatie van accessoires, bagage, gewicht van rijder en passagier en andere factoren.

Terug

Model banner CB500

Banner model CB500 2022

Honda's trio van A2-rijbewijsvriendelijke 500cc-motorfietsen krijgt sterke, prestatiegerichte updates voor modeljaar 2022

- Honda's 500cc-trio, de CB500F, CBR500R en CB500X, wordt vernieuwd voor 2022
- Verbeteringen aan het chassis omvatten Showa 41mm SFF-BP USD vork, een nieuwe lichtere swingarm, lichtere wielen en nieuwe dubbele 296mm remschijven vooraan.
- Nieuwe instellingen voor de brandstofinspuiting verbeteren het karakter en het gevoel van het koppel
- Bijgewerkte styling met nieuwe kleuren en graphics

Honda's razend populaire CB500F, CBR500R en CB500X trio krijgt motor- en chassisupgrades voor e modelversies van 2022, waardoor hun brede aantrekkingskracht bij zowel nieuwe als ervaren motorrijders nog groter wordt.

cb500 1

De nieuwe Showa 41mm SFF-BP USD-voorvork, die is overgenomen van de viercilinder CB650R en CBR650R middenklassers, is de kern van de nieuwe set-up vooraan en zorgt voor een verbeterd rijgedrag. De nieuwe Showa vork is gekoppeld aan lichtere aluminium Y-spaakwielen op de CB500F en CBR500R, compleet met nieuwe 296mm wave-type remschijven en radiaal gemonteerde Nissin remklauwen. De avontuurlijke CB500X heeft dezelfde nieuwe rem- en ophangingsupdates als zijn broers en heeft daar bovenop een langere veerweg voor en een lichter, groter 19-inch voorwiel.

Deze drie leuke en zuinige motoren hebben een nieuwe, lichtere achterbrug die stijver is in de lengte, maar flexibeler in de dwarsrichting om het rijgedrag en de prestaties in de bochten te verbeteren. De pittige 500cc-motor in het hart van elke motor produceert nog steeds de maximaal toegestane 35 kW voor A2-rijbewijshouders, maar voor 2022 heeft hij nu nieuwe PGM-FI-instellingen om zowel het koppelgevoel als het algemene karakter verder te verbeteren.

cb500 2

Voor 2022 krijgt de naakte CB500F drie nieuwe levendige kleuren: Pearl Smoky Gray, Mat Axis Gray Metallic en Pearl Dusk Yellow, terwijl de sportieve CBR500R verkrijgbaar zal zijn in het nieuwe Mat Gunpowder Black Metallic, met opvallende nieuwe graphics die zijn racetraditie benadrukken. De avontuurlijke CB500X krijgt twee nieuwe kleuren voor 2022: Mat Gunpowder Black Metallic en Pearl Organic Green. Alle drie de motoren zullen ook verkrijgbaar zijn in Honda's klassieke Grand Prix Red-kleurenschema.

Dankzij hun compacte afmetingen en aangename rijgedrag is Honda's 500cc-trio gemakkelijk te besturen, te berijden en te controleren. Diezelfde eigenschappen zorgen er ook voor dat ze een waar plezier zijn voor wie wil ontdekken wat hij in het weekend allemaal kan doen, ongeacht het type motor dat hij kiest. Of het nu gaat om een overstap van een 125cc, een zwaardere motor of een terugkeer naar het motorrijden, maakt niet uit.

cb500 4

Honda heeft sinds hun introductie in 2013 in heel Europa meer dan 106.000 exemplaren van de CB's en CBR verkocht. Elk hebben ze een eigen plaats in de aparte wereld van Honda's rijke gamma. De CB500F 'roadster' is goed voor bijna de helft van de verkopen, de sportieve CBR500R 18%, en de avontuurlijke CB500X, 35% van het totaal.

Honda's onderzoek toont aan hoe groot de aantrekkingskracht van de drie motoren is voor verschillende demografische groepen motorrijders. Uit de cijfers blijkt dat 45% van de CB500F- en 37% van de CBR500R-eigenaars nieuwe motorrijders zijn, met respectievelijk 45% en 60% onder de 34 jaar, wat illustreert hoe belangrijk deze machines zijn geweest om nieuwe, jonge motorrijders kennis te laten maken met de wereld van de tweewielers.

cb500 5
Terug

Daartegenover staat dat meer dan 75% van de CB500X-eigenaars ervaren motorrijders zijn, terwijl 15% weer voor het motorrijden is aangetrokken door de allround aantrekkingskracht die de compacte avonturier met zijn stoere styling, lange veerweg en rechte rijpositie uitoefent.

cb500 6