Kettingkit

Ketting

Vind eenvoudig jouw KettingkitKettingkit voor je motor

Voor veel motoren zorgen de ketting en de tandwielen samen voor de overbrenging van het vermogen uit het motorblok naar vermogen aan het achterwiel. Andere systemen die een soortgelijke functie hebben zijn de cardanas en de riem. Het voordeel van de ketting en tandwielen is dat het voor een zeer solide overbrenging zorgt. Daarnaast hebben ketting en tandwielen het minste vermogensverlies van het blok naar het achterwiel.

Ketting en tandwielverhouding

Vanaf de fabriek wordt een optimale verhouding voor je ketting en tandwielen bepaald. De overbrenging is afhankelijk van het aantal tanden aan de uitgaande as en het aantal tandwiel tanden aan het achterwiel. Als je meer acceleratie of juist meer topsnelheid wilt heb je soms de mogelijkheid om een andere verhouding te nemen. Hierdoor kan echter wel je verbruik veranderen en de kans bestaat dat je km-teller de verkeerde snelheid aangeeft.

Slijten van de tandwielen en ketting.

Doordat metaal delen tegen elkaar aan draaien ontstaat er wrijving tussen de ketting en de tandwielen. Hierdoor is de kettingset helaas slijtage onderhevig. Regelmatig smeren en het op spanning houden van de kettingset vergroot de levensduur. Een kettingsetje gaat ongeveer tussen de 20.000- en 35.000 km mee. Soms langer en soms korter afhankelijk van de berijder. Een ketting smeer je aan de binnenkant en ongeveer om de 300km bij droog weer. Rij je in de regen dan mag je iets vaker smeren. Glimmen de rolletjes aan de binnenkant van de ketting? Dan ben je eigenlijk al aan de late kant met smeren.

Wanneer is mijn kettingset versleten?

Je kunt testen of je ketting en tandwielen nog goed zijn door te kijken naar de tandwielen. Zitten er een raar slijtpatroon op? Of worden de tanden van de tandwielen puntig? Dan zijn ze waarschijnlijk versleten. De ketting kun je controleren door de ketting in het midden onderaan tegen de achterbrug aan te drukken. Vervolgend trek je met je andere hand de ketting midden achteraan van het tandwiel af. Lukt dit makkelijk enkele mm? Dan is je ketting waarschijnlijk versleten. Wij raden altijd aan om een set ketting en tandwielen tegelijk te vervangen. Doe je dit niet dan heb je kans dat je nieuw gemonteerde onderdelen extra snel slijten doordat ze niet op elkaar ingesleten zijn.

Werkplaats afspraak?

Je kettingset vervangen is niet altijd even eenvoudig. Kun je dit niet zelf? Maak dan een afspraak met onze werkplaats. Bel: 0529-488810

Zoek je kettingset op Merk > Model > Type